Skip to main content

Jan is sinds begin april begonnen als Managing Partner van Mandaat. Om hem te leren kennen stellen we hem een aantal vragen.

Hoe ben je bij Mandaat gekomen? Waar ken je Mandaat van?
“Mandaat kende ik al jaren van naam en in 2020 heb ik Diederik van den Biggelaar ook een keer telefonisch gesproken naar aanleiding van een introductie. Het ‘blauw van Mandaat’ ben ik in de afgelopen jaren ook meerdere keren tegengekomen in gesprekken met zowel klanten als opdrachtgevers. Ik ben echter pas intensief in contact gekomen, toen ik werd gebeld door Daan Steenbergen van Capita Selecta met de vraag of ik open stond voor een gesprek. De rest is geschiedenis.”

Waarom heb je voor Mandaat gekozen?
“Vanaf het moment dat ik in gesprek raakte, viel mij direct op hoe enthousiast, open en persoonlijk de gesprekken waren. Dat werd nog versterkt toen ik echt met de mannen en vrouwen van JBR en Mandaat kennis kon maken. Gaandeweg werd het voor mij steeds duidelijker dat er met de nieuwe combinatie van Mandaat en JBR een unieke kans ligt om mooie en belangrijke projecten te doen voor bestaande en nieuwe klanten.
De combi van strategie, corporate finance, restructering en interim executives is écht onderscheidend en maakt het mogelijk het verschil te maken, tot en met het niveau van implementatie. Als je dat ziet en ervaart en je Managing Partner van Mandaat kan worden wordt, is de keuze niet meer zo moeilijk.”

Wat is je visie/missie voor de toekomst?
“Met Mandaat richten wij ons in eerste instantie op organisaties waar verandering noodzakelijk is en waar de ervaring van een ervaren Interim Manager het verschil kan maken. Primair richten we ons daarbij op de rollen van de interim CFO en CFRO, maar daarnaast blijven we ons ook richten op functioneel interim management op het gebied van Commercie, HRM, Operations en Procurement.

Anders gezegd, daar waar verandering noodzakelijk is en vanuit een van deze functionele expertises ondersteuning nodig is, kan Mandaat helpen. Dan wel in de vorm van crisismanagement en herstructurering, maar ook als aanjager van een strategie implementatie!
Niet alleen in Nederland, maar zeker ook in het buitenland als ‘Flexpats’. Dat zijn interim managers die voor korte of lange termijn in het buitenland werken en een brugfunctie vervullen tussen het (Nederlandse) hoofdkantoor en het lokale bedrijf.
Dit alles sluit ook heel mooi aan JBR Interim Executives, waar Harm Tunteler zich met een team aan ervaren interim CEO’s richt op de eindverantwoordelijke rollen binnen organisaties.”

Heb je een goede start gemaakt bij Mandaat?
“Absoluut, al lukt het natuurlijk nooit om alle details in zo’n korte tijd te onthouden. Alle Interim Managers leren kennen zal ook wel even tijd vragen. Het mooie is gelukkig wel dat de interim wereld niet nieuw voor mij is. Ik heb al van veel bekenden een felicitatie ontvangen via LinkedIn en WhatsApp.

Ook maakt het warme welkom en de manier waarop Janco Duvekot en Diederik van den Biggelaar zich als oud Managing Partners opstellen, het heel makkelijk om mij de zaken snel eigen te maken. Wat extra helpt, is dat beide mannen als Associate Partner bij Mandaat betrokken blijven en daarnaast heb ik ook altijd de mogelijkheid om terug te vallen op Harm Tunteler van JBR Interim Executives en de anderen collega’s van JBR en Mandaat.”

De vraag naar interim management stijgt weer, merken jullie dit ook?
“In ieder geval stijgt de behoefte en is het ‘zeker’ dat de vraag gaat komen! Veel organisaties staan onder grote druk en zijn het afgelopen jaar op een of andere manier geraakt door Covid-19. Dat kan zijn direct, maar ook zeker ook indirect en vertraagd, omdat bijvoorbeeld hun klanten met name in de 2e golf hard zijn geraakt. Iedereen kent de voorbeelden van weggevallen of sterk veranderde vraag. Ook onverwachte en extreme groei kan grote uitdagingen geven. Niet alleen financieel, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van leiderschap, inkoop of productieplanning. Op dit moment zien we, langzaam maar zeker, dat het besef groeit. Deze uitdagingen kunnen niet altijd met eigen mensen worden opgelost en dit zal onherroepelijk leiden tot stijging van de vraag.”

Hoe is het bestand met interim managers opgebouwd? Werken jullie bij voorkeur met dezelfde mensen?
“Het credo van Mandaat en JBR Interim Executives is en blijft dat wij bij een vraag van een klant niet op zoek hoeven, maar we de beste mensen al kennen! Je zult ons niet terugvinden op LinkedIn met zoekopdrachten voor een Interim Manager.
Wij hebben een hoogwaardige groep Interim Managers, waarvan we weten wat hun kracht is en waar ze het verschil kunnen maken.
Natuurlijk zijn we altijd geïnteresseerd om met nieuwe mensen in contact te komen, zodat we onze klanten van de beste match kunnen blijven voorzien. Ervaren mensen zijn altijd welkom.”

Wat is je persoonlijke motto en kun je hier meer over vertellen?
“Ik geloof in de kracht van het Team. Dat geldt zeker ook voor een Interim Manager die een organisatie voor een periode van 6-12 maanden komt helpen. Als die persoon niet in staat is om de mensen te mobiliseren en ‘het waarom’ duidelijk te maken, dan is de kans dat het einddoel wordt gehaald naar mijn overtuiging bijzonder klein. Natuurlijk is er soms een schokeffect nodig en/of moet er stevig worden ingegrepen, maar juist dan is verbinding cruciaal.

Net zo belangrijk is voor mij het vertrouwen in de unieke kwaliteiten van het individu. Ik geloof daarom ook niet in het diskwalificeren van mensen (iets wat jammer genoeg veel voorkomt), maar in het geven (en ontvangen) van oprechte en duidelijke feedback. Het gaat dan niet meer om goed of fout, maar om de juiste man of vrouw op de juiste plek en op het juiste moment.”

Je bent zelf ook interim CFO geweest?
“Via de Nederlandse Spoorwegen/NedTrain in 2001 naar Bestfoods Benelux als Finance Director a.i. Van daaruit naar PWC en via een management buyout naar Partner van ConQuaestor om daar in 2011 toe te treden tot het bestuur.
In 2015 verder gegaan als zelfstandig interim manager, met onder meer de rol als interim algemeen en Financieel Directeur van Nevi. Via het CFO Centrum de stap naar Managing Partner van Mandaat gemaakt. Ik ben eindverantwoordelijk en eerste aanspreekpunt voor alle interim vragen in Nederland.”

En tot slot, hoe is het thuis?
“Persoonlijk? Niet heel spannend nu we door Covid allemaal aan huis gebonden zijn, maar zeker gelukkig en altijd bezig. Ik probeer regelmatig op de racefiets te zitten en in de winter op de spinningbike. ‘Klussen’ in en rond het huis doe ik graag. We gaan graag op vakantie naar de zon, maar ook thuis in Hilversum met onze twee meiden is er altijd wat te doen.

Ondanks dat kijk ik er heel erg naar uit om weer meer te kunnen ondernemen, ergens iets te gaan eten of op het terras een biertje te drinken.”

Jan Kalisvaart

Jan Kalisvaart